Kiinnostaako ympäristöala?
Botniarosk tarjoaa mielekkäitä ja monipuolisia kesätöitä mukavassa työporukassa.

Meillä on tarjolla kolme kesätyöpaikkaa

Työn kesto: touko-elokuu, sopimuksen mukaan
Avoimet työpaikat pääpaikoittain:

 • Kauhajoki (1)
 • Kristiinankaupunki (1)
 • Teuva (1)

Työtehtävät:

KAUHAJOKI

 • Kauhajoen hyötykäyttöasemalla työskentely (vakituinen hoitaja on paikalla)
 • Asiakaspalvelu, jätteen vastaanotto ja tunnistus, kunnossapitotehtävät (esim. ruohonleikkuu)

Työaika: hyötykäyttöaseman aukioloajat (6 tuntia päivässä)

 

KRISTIINANKAUPUNKI

 • Hyötykäyttöasemilla työskentely, pääasiassa Kaskinen, Kristiinankaupunki ja Närpiö (vakituinen hoitaja on paikalla)
 • Asiakaspalvelu, jätteen vastaanotto ja tunnistus, kunnossapitotehtävät (esim. ruohonleikkuu)
 • Konttorityö Kristiinankaupungissa konttorilla

Arvostamme suullista suomen ja ruotsin kielen taitoa
Työaika: kokopäivätyö

 

TEUVA

 • Lajittelutestien tekeminen poltettavasta jätteestä (ethän pelkää liata käsiäsi)
 • Hyötykäyttöasemilla työskentely, pääasiassa Jurva ja Teuva (vakituinen     hoitaja on paikalla)
 • Asiakaspalvelu, jätteen vastaanotto ja tunnistus, kunnossapitotehtävät (esim. ruohonleikkuu)

Työaika: kokopäivätyö

 

Hae meille, jos

 • Olet vähintään 18-vuotias.
 • Sinulla on ajokortti ja auto käytettävissä
 • Sinulla on reipas asenne työhön

Lisätietoja antaa
Miia Niemi: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 842 6770 

Lähetä hakemuksesi 15.2.2022 mennessä osoitteeseen:
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, ja silloin ekopisteillä maltti on valttia. Botniarosk ajoittaa ekopisteidensä tyhjennyskierrokset joulua edeltävälle sekä sen jälkeiselle ajalle siten, että asiakkaat saisivat kierrätettyä sujuvasti joulun jätteet. Jos ekopisteen astiat ovat täynnä, voivat pakkausjätteet varmastikin odottaa kotona sen aikaa, että astiat ehditään tyhjentää.

Jätteen määrää voi vähentää ennalta, kun pyrkii ostamaan ruokia kohtuudella, suosii vähemmän pakattuja tuotteita tai antaa aineettomia lahjoja.

 

Jätelajit ja niiden oikeat osoitteet:

Kartonkipakkaukset: Rinki-ekopisteet tai kodin jäteastia
Lasipakkaukset: Kaikki ekopisteet
Metalli: Kaikki ekopisteet
Muovipakkaukset: Hyötykäyttöasemat, ne Rinki-ekopisteet, joilla vastaanotetaan muovipakkauksia, tai kodin jäteastia
Paperi: Kaikki ekopisteet
Poltettava jäte: Kodin jäteastia

 

Jäte:

Alumiinivuoat, -foliot ja -kääreet:
Metalli

Ilotulitteet:
- Ammutut poltettavaan jätteeseen.
- Käyttämättömät myyjälle tai maahantuojalle.

Joulukalenterit:
Suklaa- ja yllätyskalenterit:
- Muovisisukset muovipakkauksiin
- Kartonkiosat kartonkipakkauksiin

Kuvakalenteri paperiin

Joulukukat, kranssit:
Metalliosat metalliin
Multa, kasvinosat kompostiin tai biojätteeseen, muut osat poltettavaan jätteeseen.
- Jollei kompostoi, voi kukanosat ja mullan laittaa poltettavaan jätteeseen.  

Joulukoristeet, esim. joulupallot ja kimallenauhat sekä muut koristeet, jotka sisältävät muovia, tekstiiliä ym. sekalaista materiaalia:
Paristolla tai sähköllä toimivat hyötykäyttöasemalle (maksuton).
Muut poltettavaan jätteeseen.

Joulukuusi:
Vastaanotetaan maksutta hyötykäyttöasemilla, tai pienittynä voi polttaa omassa tulisijassa.

Jouluvalot:
Hyötykäyttöasema (maksuton)

Karkkipaperit, karkkirasiat ja konvehtirasiat:
Kartonkiset osat sekä paperipehmuste kartonkipakkauksiin.
Muoviset osat ja konvehtien kääreet muovipakkauksiin.
Paperityyppiset karkkipaperit kartonkipakkauksiin.

Muista! Muovi- ja kartonkipakkaukset voi laittaa myös kodin jäteastiaan.

Kinkun paistorasva:
Kompostoi, tai jäähdytä tahmeaksi ja laita poltettavaan jätteeseen. Älä kaada viemäriin.

Kynttilät:
Poltettava jäte:
- Steariini
- Steariinikynttilät muovi- tai lasikuorineen

Metalli:
- Tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret
- Hautakynttilöiden metallihatut
- Metalliset lyhdyt, joissa on lasi-ikkunat

Lahjapaperit ja -nauhat:
Poltettava jäte
- Lahjapaperit ja narut vastaanotetaan hyötykäyttöasemilla maksutta tammikuun loppuun saakka.

Lasiset pullot ja lasipurkit:
Lasipakkaukset
- Panttipullot kauppaan.

Tähtisadetikut:
Metalli

Uuden vuoden tinat:
Vanhoissa tinakengissä oli runsaasti lyijyä, ja niiden myynti on kielletty. Nykyisin kaupoissa myytävät tinakengät ovat lyijyttömiä. Vanhoja lyijytinoja ei kannata valaa, vaan ne on parempi toimittaa hyötykäyttöasemalle. Tina vastaanotetaan maksutta hyötykäyttöasemilla.

Kiitos kun lajittelet joulunakin!

Suomenkielistä kalenteria jaetaan viikolla 47 lähtien, ja ruotsinkielistä aletaan jakamaan viikolla 48. Kalenterit jaetaan osoitteettomana jakeluna, ja painottamalla eri kieliversioiden jakoa eri viikoille on koitettu helpottaa ja selkeyttää jakamista.

Seinäkalenteri sisältää tiivistetyn tietopaketin jätehuollon asioista jokaiseen kotiin. Kuukausikuvat ovat upeita, alueella asuvien tai liikkuvien ihmisten kuvaamia näkemyksiä aiheesta pudota. Kalenteriosa itsessään sisältää nimipäivät ja pyhäpäivät.

Kalenterin myötä haluamme kiittää asiakkaitamme mahtavasta kuluneesta vuodesta ja toivotamme vielä parempaa ensi vuotta.

Heinäkuussa 2021 tulivat uudet jätelain muutokset voimaan. Uudistuksen tarkoituksena on vauhdittaa jätteiden erilliskeräystä ja kierrätystä. Tavoitteena on nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysaste 65 %:n vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2019 kierrätysaste suomessa oli 43 %.

Mahdollisesti näkyvin muutos tulee olemaan biojätteen erilliskeräyksen aloittaminen taajama-alueilla vähintään viiden asuinhuoneiston kerros- tai rivitalokiinteistöille. Käytännössä se tarkoittaa biojätteen astiaa jätekatokseen muiden astioiden rinnalle. Keräyksen alkamispäivämääräksi on jäteasetuksessa määritetty 1.7.2022.

Taajama-alueiden vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöjen pakkausjätteiden kierrätys ja erilliskerääminen siirtyy heinäkuussa 2023 tuottajayhteisöjen ja jätelaitoksen järjestettäväksi. Lajitteluvelvollisuus edellä mainituilla kiinteistöillä laajenee, kun niillä tulee olla jäteastiat kartonki-, lasi- ja muovipakkauksille sekä pienmetallille. Moni näistä astioista löytyy jo nyt taloyhtiön jätekatoksesta. Pakkausjätteiden tyhjennyksiin liittyvät asiat hoidetaan sen jälkeen Botniaroskin kautta. Aikaisintaan 19.7.2023 myös biojätteen kuljetukset siirtyvät jätelaitoksen järjestettäväksi.

Tekstiilijätteelle tulee olla alueellinen vastaanotto vuonna 2023. Poistotekstiiliä on jo nyt vastaanotettu tempausten yhteydessä.

Vaikka jätelaki onkin jo hyväksytty, niin osittain tarkennukset ja käytänteet on määritelty jäteasetuksessa. Jäteasetusta ei ole vielä hyväksytty.

Kevään ja alkukesän aikana Botniarosk kyseli asiakkaidensa mielipiteitä Botniaroskin palveluista ja toiminnasta. Kysely lähetettiin postissa satunnaisotantaan perustuen 800 talouteen, ja kyselyyn oli kaikkien mahdollista vastata myöskin kotisivuilta löytyneen linkin kautta. Vastauksia saatiin kaikkiaan 207 kappaletta.

Vastaajat olivat ahkeria jätteiden lajittelijoita. Kaikki kertoivat lajittelevansa jotain, ja lähes kaikki lajittelivat metallin, lasipakkaukset ja paristot. Asiakkailta kyseltiin myös olisiko heillä kiinnostusta lajitella uusia jätejakeita. Kysymykseen vastanneista 37 % toivoi tekstiilien lajittelumahdollisuutta, lähinnä tarkoittaen poistotekstiilin ja lumpputekstiilin vastaanottoa. Seuraavaksi eniten sai ääniä muovipakkaukset, jonka lajittelumahdollisuutta toivoi 28 prosenttia. Moni piti tärkeänä biojätteen erilliskeräyksen aloittamista.

Hyötykäyttöasemien palvelut arvostettiin tälläkin kertaa korkealle. Palvelun koettiin olevan hyvää, aseman olevan siisti ja helposti löydettävissä, ja asioinnin olevan korona-ajasta huolimatta turvallista. Hyvän arvosanan sai myöskin Botniaroskin asiakaspalvelu. Palvelu koettiin ystävälliseksi ja asiantuntevaksi.

Asiakkailta tiedusteltiin myös mieluisimmista tietolähteistä. Tietoa jäteastioista haettiin ensisijaisesti Ekopisteinfo-lehdestä (58 %), ja toiseksi seinäkalenterista (55 %). Kotisivutkaan eivät jääneet kauas jälkeen, sillä Botniaroskin nettisivuja käytti tiedonhakuun 46 % vastaajista. Muut kanavat olivat huomattavasti vähäisemmässä käytössä. Ekopisteinfo-lehteä luettiin hyvin, 90 % vastaajista luki sen kokonaan tai jotain siitä, ja vain kaksi prosenttia vastaajista ilmoitti ettei lue sitä lainkaan. Tulos tarkoittaa sitä, että jatkossakin on tarvetta paperiselle tiedotusmateriaalille.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Innolinkin kanssa. 

Botniaroskin hyötykäyttöasemilla järjestettiin loppukesästä vuoden koronatauon jälkeen tempauspäivät. Päivien aikana vastaanotettiin maksutta hyväntekeväisyyslahjoja, poistotekstiiliä sekä lumpputekstiiliä. Tempauspäiviä on varmastikin tauon jälkeen kaivattu, sillä päivien aikaan kävi asemilla yli 1900 asiakasta, kun tyypillisesti syksyn tempauksissa on asioinut noin 1500 asiakasta.

Myös vastaanotetut tavara määrät kasvoivat. Hyväntekeväisyyslahjoja, eli UFF:n toimesta eteenpäin toimitettavaa hyvää tavaraa vastaanotettiin lähes 7 900 kiloa. Uutena jakeena vastaanotettiin poistotekstiiliä eli vaatetta, josta otetaan kuidut talteen uuden tekstiilin raaka-aineeksi. Vaikka rikkinäinen paita olisi käyttökelvoton, poistotekstiilinä sen materiaali jatkaa matkaa uuden kankaan valmistukseen. Poistotekstiiliä vastaanotettiin kaikkiaan 4 300 kiloa. Lumpputekstiiliin eli energiahyödyntämiseen ohjattavaa jaetta vastaanotettiin 37 500 kiloa.

Poistotekstiili toimitetaan Paimioon uuteen poistotekstiilien käsittelylaitokseen. Ennen kuitujen talteenottoa tullaan Botniaroskin toimittama vaate-erä käymään tarkkaan läpi, sillä kun kyseessä on melko uudenlaista materiaalin kierrätystä, ovat poistotekstiilille asetetut laatuvaatimukset tarkkoja. Poistotekstiili on tärkeä tapa lisätä jätteen materiaalihyödyntämistä, mutta se ei tietenkään ole paras tapa käsitellä hyväkuntoisia vaatteita. Edelleenkin on tärkeää, että hyväkuntoiset, tarpeettomat tavarat, tekstiilit ja kengät ohjattaisiin uudelleenkäyttöön joko tuttaville, kirpparille tai lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Botniarosk järjestää valokuvakilpailun, jonka teema tänä vuonna on ”pudota”. Valokuvilla kuvitetaan vuoden 2022 seinäkalenterimme. Anna aiheen inspiroida ja kuvaa oma näkemyksesi!

Kuvien tulee olla Botniaroskin toiminta-alueelta otettuja, mutta muuten on tulkinta vapaa.
Kuvia otetaan vastaan mielellään eri vuodenajoilta, koska ne tulevat seinäkalenteriin eri kuukausille. Kuvat tulevat kalenteriin vaakatasossa, joten huomioithan sen kun valitset kuvat, joilla osallistut kilpailuun.

KILPAILUN SÄÄNNÖT:

• Kuvien tulee olla Oy Botniarosk Ab:n toimialueella kuvattuja. Alueeseen kuuluu Isojoki, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kristiinankaupunki, Närpiö, Teuva ja Kurikasta Jurvan alue

• Kilpailuun voi osallistua enintään kolmella valokuvalla.

• Valokuvat eivät saa olla aiemmin julkaistuja, ja osallistujalla tulee olla niihin kaikki oikeudet.

• Valokuvia julkaistaan seinäkalenterissa kaikkiaan 12 ja jokaisesta julkaistusta valokuvasta maksetaan 50 euron palkkio. Kuvaajien nimet mainitaan seinäkalenterissa julkaistujen valokuvien yhteydessä.

• Osallistumalla kilpailuun kuvaaja antaa suostumuksensa henkilötietojensa käsittelyyn kuvakilpailun toteuttamista varten. Oy Botniarosk Ab:llä on oikeus käsitellä kuvia esitys- ja ilmaisuyhteyden edellyttämällä tavalla sekä rajata kuvia käytetyn formaatin mukaisiksi.

• Oy Botniarosk Ab säilyttää voittajakuvat. Kilpailun voittajat myöntävät Oy Botniarosk Ab:lle oikeuden käyttää lähettämäänsä seinäkalenterissa julkaistua kuvaa ja kuvaajanimeä myöhemmin viestinnässään ilman erillistä korvausta.

• Kilpailukuvat on toimitettava 15.9.2021 mennessä sähköpostilla osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Sähköpostiin on kirjattava seuraavat tiedot: kuvan ottopaikka ja -päivä, kuvan ottajan nimi ja kaikki yhteystiedot. Nimeä kuva osallistujan omalla nimellä. Tarkista, ettei sähköpostiohjelmasi pienennä tiedostoa.

• Kuvat toimitetaan jpeg (jpg)-tiedostoformaatissa ja ne on painoteknisistä syistä oltava vaakamallisia, korkearesoluutioisia sekä -laatuisia digitaalisia kuvia.

Omenat kannattaa hyödyntää itse tai antaa niitä haluaville. Jos silti omenoita on yli tarpeen, otetaan ne vastaan maksutta aukioloaikoina Botniaroskin hyötykäyttöasemilla, Teuvalla myös jätekeskuksessa.


HYVÄNTEKEVÄISYYSLAHJAT

Puhtaat, ehjät, käyttökelpoiset

 • vaatteet ja kaikki kodin tekstiilit, matot
 • kengät, urheiluvälineet ja laukut
 • lelut ja koriste-esineet

POISTOTEKSTIILI

Pestyt, kuivat

 • takit, housut, hameet ja paidat
 • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

 

LUMPPUTEKSTIILI

 • vaatteet, verhot, lakanat ja muut liinavaatteet
 • superlonpatjat
 • peitot ja tyynyt jos eivät sisällä höyheniä
 • räsymatot

ÄLÄ LAITA

 • elektroniikkaa tai lasten istuimia
 • huonekaluja tai astioita

 

 

ÄLÄ LAITA

 • kenkiä, mattoja, laukkuja, vöitä
 • sukkia, sukkahousuja, alusvaatteita
 • pehmoja, tyynyjä
 • kosteita, homeisia, vahvasti haisevia ja tekstiilituholaisia sisältäviä tekstiilejä

ÄLÄ LAITA

 • kenkiä
 • PVC:tä sisältäviä sadevaatteita
 • nahkaa tai keinonahkaa
 • höyhen peittoja ja tyynyjä

 

Hyväntekeväisyystavarat toimitetaan uudelleen käytettäväksi sellaisenaan, ja siksi on tärkeää, että lahjoitetut tarvikkeet ovat puhtaita ja käyttökelpoisia. UFF vastaanottaa lahjoitetut vaatteet ja tavarat.

 

 

 

Poistotekstiilistä otetaan kuidut talteen, ja ne käytetään uuden tekstiilin raaka-aineeksi. Koska kaikkea ei voida vielä hyödyntää, ja osia työvaiheista tehdään käsityönä, on tärkeää että hyödynnettävät tekstiilit ovat puhtaita, kuivia ja käsittelyyn sopivaa materiaalia. Ikitahrat ja reiät vaatteissa eivät haittaa.

Poistotekstiilit toimitetaan Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilin varastohallille, ja sieltä poistotekstiilin pilot-laitokseen Paimioon.

Lumpputekstiilit menevät energiahyödynnettäväksi, joten niiden ei tarvitse olla pestyjä tai ehjiä.

 

 

 

 

Onni suosi seuraavia:

 • Edin Kuhinja, Närpiö
 • Margareta Lehtonen, Kristiinankaupunki
 • Ahti Niemikaija, Karijoki
 • Krister Nordberg, Närpiö
 • Anne Ojala, Karijoki

Onnea voittajille ja kiitos kaikille osallistujille!