Botniarosk

TUNNISTA ASBESTI

Asbesti on kestävä kuitumineraali, jota on käytetty rakennusmateriaaleissa vuosina 1922-1992, ja erityisen paljon 60-70-luvuilla. Asbesti aiheuttaa syöpää, ja asbestikuitujen pienuuden takia se läpäisee hyvin hengityselinten suojamekanismit ja varastoituvat keuhkoihin pysyvästi. Suomessa asbestipurkutyöt tulivat luvanvaraisiksi vuonna 1988, ja asbestipitoisten tuotteiden valmistus ja käyttö on ollut kiellettyä vuoden 1994 alusta lähtien.

Missä on asbestia?

Asbestityöasetuksen mukaan tuote luokitellaan asbestipitoiseksi kun se sisältää yli 1 % asbestia tai asbestia esiintyy siinä muodossa, että siitä voi syntyä asbestipölyä. Asbestijätteinä käsitellään myös asbestipurkutyössä likaantuneita suojaseiniä, asbestihaalareita ja loppuun käytettyjä hengityssuodattimia ja laitteiden suodattimia.

Asbestia on vanhoissa lämpöputkien ja ilmanvaihtokanavien eristeissä, palonsuoja-, kosteus- ja äänieristeissä, lattia- ja kattolaatoissa, julkisivupinnoitteissa ja vanhoissa huopakatteissa (ennen vuotta 1980 tehty kattohuopa). Asbestia sisältävät esim. seuraavat tuotenimet: Minerit-, Vartti-, Eternit- ja Luja-levyt.


Vanhat kattolevyt sisältävät useimmiten asbestia.

 

Minne asbesti tulee toimittaa?

Asbesti vastaanotetaan Teuvalla jätekeskuksessa, osoite on Horontie 526. Soita Kari Simpura 0443808991.

Kuvissa pakattua asbestijätettä. Usein pusseihin on laitettu pienempiä tavaroita kuten asbestitöissä käytettyjä suodattimia, suojavaatteita yms. Alemmassa kuvassa asbestia sisältävä lattiamatto rullattuna muoviin. Molemmat pussit on suljettu huolellisesti ja merkitty varoitustekstein.