Botniarosk

Ajankohtaista

  • Ajankohtaista

29.04.2020 14:26:06

LAJITTELUVINKKEJÄ VAPPUUN

Vappu tulee poikkeustilanteesta huolimatta. Tänä vuonna ei kuitenkaan kokoonnuta juhlimaan isoissa porukoissa.

Vappua voi kuitenkin juhlia omalla pihalla tai vaikka olohuoneen lattialla. Kun kotoa ei lähdetä minnekään, onnistuu vapun vietto aiempaa kestävämmin. Lajittelukin on helpompaa, kun jäteastiat löytyvät nurkan takaa omasta keittiöstä.

Astiat: Käytä oikeita posliiniastioita! Mikäli laiskuus jostain syystä iskee, kuuluu märät ja likaiset kertakäyttöastiat lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan, olivatpa ne sitten kartonkia tai muovia.

Grilli ja grillihiilet: Jos vanha grilli ei enää suostu kuumenemaan tai siihen on tullut reikä, lajitellaan hiili- ja kaasugrilli metalliin, sähkögrilli sähkölaitteisiin. Ne otetaan maksutta vastaan hyötykäyttöasemilla. Jäähdytä grillihiilet kunnolla, ennen kuin lajittelet ne poltettavan jätteen astiaan.

Foliopallot ja ilmapallot: Kun vappupallot ovat palveluksena tehneet, voi ne laittaa poltettavan jätteen jäteastiaan.

Keksipaketti: Keksipaketti kuuluu kartonkipakkauksiin, tai poltettavan jätteen astiaan.

Kuohuviinilasi: Mikäli lasinen kuohuviinilasi menee rikki, lajitellaan sirpaleet poltettavaan jätteeseen.

Lautanen: Jos posliinilautanen särkyy, saa sen laittaa poltettavaan jätteeseen. Jos lautasia tai muita keraamisia astioita, kuten kahvikuppeja, särkyy monta, kannattaa ne jemmata kiikutettavaksi hyötykäyttöasemalle. Siellä ne vastaanotetaan tiili- ja betonijätteeseen.

Metallitölkki: Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan.

Munkkirasva: Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin. Pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita poltettavan jätteen astiaan.

Perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapaketit: Valmisruokien muoviset pakkaukset voi lajitella muovinkeräysastiaan, mikäli saat ne puhtaaksi viileällä vedellä huuhtomalla. Jos huuhtominen viileällä vedellä ei riitä, kuuluu likaiset muovipakkaukset lajitella poltettavan jätteen astiaan.

Serpentiini: Jos käytät kaupasta ostettua serpentiiniä, lajittele se käytön jälkeen polttokelpoiseen jätteeseen. Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen.

Simapullo: Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina.

Sipsipussi: Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena.

Suihkuserpentiini: Suihkutettava serpentiini itsessään on polttokelpoista jätettä, mutta se on pakattu ponnekaasupulloon, joka kuuluu lajitella vaarallisiin jätteisiin. Vaarallisia jätteitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan hyötykäyttöasemilla. Tyhjän purkin voi laittaa metallinkeräykseen.

Vappukrääsä: Kaikenlaisen turhan muovikrääsän hamstraaminen kannattaa ehdottomasti minimoida. Mikäli vapputavaraan kuitenkin sortuu, kaikenlaiset huiskat, hatut ja naamarit sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa säästää tulevia vappuja ajatellen. Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite poltettava jäte.