Botniarosk

Ajankohtaista

  • Ajankohtaista

28.05.2020 09:36:59

TUNNISTA KYLLÄSTETTY PUU

Kyllästettyä puuta käytetään monipuolisesti piharakentamisessa sekä ulkokalusteissa sen hyvän säänkestävyyden vuoksi. Koska puu on käsitelty kyllästysaineilla, luokitellaan se jätteenä vaaralliseksi jätteeksi.

Sitä ei saa polttaa kotitulisijoissa tai haudata maahan, vaan se tulee toimittaa kierrätykseen joko hyötykäyttöasemalle tai jätekeskukseen. Kyllästetty puu lajitellaan erilleen tavallisesta puusta. Kotitalouksien kyllästettyä puuta otetaan vastaan hyötykäyttöasemilla maksutta kuution verran, alle metrin pituisina paloina. Vanhoja pylväitä tai ratapölkkyjä puutarhasta vastaanotamme vain jätekeskuksessa.

Kyllästetyn puun voi tunnistaa tarkastelemalla puun poikkileikkauspintaa. Mikäli poikkileikkauspinnassa on tummentumaa tai kyllästetylle puulle tyypillistä vihreä sävyä, kyseessä on kyllästetty puu. Mikäli poikkileikkauspinta on puunvärinen, kyseessä on lämpökäsitelty puu tai muu käsittelemätön puu, joka siis kuuluu tavalliseen puujätteeseen.

Käytöstä poiston yhteydessä on tärkeää erottaa kyllästetty puu muusta puutavarasta. Tällöin kyllästetty puu ei kuormita muita keräyksiä, eivätkä vastaavasti muut jätepuut kyllästetyn puu erilliskeräystä.