SVFIEN

hyötykäyttöasemat

Botniaroskilla on seitsemän hyötykäyttöasemaa: Isojoki, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kristiinankaupunki, Närpiö ja Teuva.

Hyötykäyttöasemat ovat avoinna 1–5 päivänä viikossa, ja niillä asiointi on helppoa, sillä paikalla on henkilökunta neuvomassa mihin konttiin tai astiaan jäte kuuluu laittaa. Hyötykäyttöasemilla otetaan vastaan jätettä sekä kotitalouksilta että yrityksiltä ja hyötykäyttöasemilla voi maksaa maksulliset jätteet maksukortilla.

Hyötykäyttöasemilla vastaanotetaan seuraavia jätteitä


Asbesti

Asbesti on kuitumaista mineraalia, joka on haitallista terveydelle. Sitä voi olla esimerkiksi vanhojen lämpöputkien ja ilmanvaihtokanavien eristeissä, lattia- ja kattolaatoissa, vanhoissa huopakatteissa ja julkisivupinnoitteissa.Hyötykäyttöasemalla vastaanotetaan enintään 30 litraa asbestia hyvin pakattuna. Suuremmat määrät tulee toimittaa jätekeskukseen Teuvalle.

Betoni ja tiili

Betonilohkareet, wc-istuimet, käsienpesualtaat, posliiniastiat ja kaakelilaatat, kattotiilet, muut tiilet ja lecasora.Betonia ja tiiliä vastaanotetaan kerralla enintään 1 m³, ja kappaleet tulee olla sellaisia, että ne pystyy kantamaan konttiin. Isompien määrien ja kipattavien kappaleiden vastaanottopaikka on Teuvalla jätekeskus.

Kaatopaikkajäte

Kaatopaikkajätteeseen kuuluvat lähinnä mineraalivillat ja tuulilasit. Kaatopaikkajätettä vastaanotetaan kerralla enintään 1 m³, suuremmat määrät tulee toimittaa suoraan jätekeskukseen Teuvalle.

Kattohuopa

Hyötykäyttöasemalla vastaanotetaan enintään 50 litraa kattohuopaa, eli noin saavillinen. Suuremmat määrät toimitetaan jätekeskukseen Teuvalle.

Kipsilevyt

Enintään kolme kipsilevyä kerrallaan. Isompi määrä kipsilevyä toimitetaan jätekeskukseen Teuvalle.

Lasipakkaukset

Lasipakkauksia ovat lasipullot ja -purkit. Lasipakkaukset kannattaa ensisijaisesti toimittaa ekopisteille, mutta hyötykäyttöasemallakin niitä vastaanotetaan 30 litraa kerralla.

Luottamuksellinen paperi:

Sanoma- ja aikakauslehdet, maiSalassapidettäviä papereita vastaanotetaan hyötykäyttöasemalla enintään kymmeneen mappiin mahtuva paperimäärä. Asiakas laittaa itse paperit lukittuun tietoturvasäiliöön, ja säiliö täytyttyään toimitetaan sellaisenaan paperin tuhoamisyksikköön. Astiaa ei avata tai tyhjennetä kuin vasta perillä, jolloin asiakkaan tietoturva säilyy.nokset, pokkarit, kovakantiset kirjat ilman kansia.

Metalli

Metalliin käy kaikenlainen metalli ja metalliesineet kuten esimerkiksi kattopelti, metallisangot ja metallitynnyrit. Kerralla vastaanotetaan enintään 3 m³ metallia.

Muovipakkaukset kotitalouksilta

Puhtaat muoviset pakkaukset kuten shampoo- ja saippuapakkaukset, jugurttipurkit ja voirasiat, muovipullot, -pussit ja -kanisterit. Muovipakkauksia vastaanotetaan myös joillakin Rinki-ekopisteillä.

Pahvi

Pahvinkeräykseen kuuluvat pahvilaatikot, ruskeat paperipussit sekä aaltopahvi. Pahvin kierrätykseen eivät kuulu märät tai likaiset pahvit, muovi tai nestepakkaukset. Märät ja likaiset pahvit kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Pahvia vastaanotetaan kerralla enintään 1 m³.

Painekyllästetty puu

Kyllästetyn puun tulee olla alle metrin pituisina paloina, ja sitä vastaanotetaan enintään 1 m³ kerralla. Kyllästetyt puhelinpylväät ja ratapölkyt vastaanotetaan pelkästään Teuvalla jätekeskuksessa.

Paperi

Kaikki postilaatikkoon tuleva paperi, sanoma- ja viikkolehdet, mainokset, puhelinluettelot ja kirjekuoret. Paperia vastaanotetaan myös ekopisteillä.

Paristot

Kaikki postilaatikkoon tuleva paperi, sanoma- ja viikkolehdet, mainokset, puhelinluettelot ja kirjekuoret. Paperia vastaanotetaan myös ekopisteillä.

Poistotekstiili

Poistotekstiilikeräykseen kelpaavat puhtaat, kuivat, kuluneet ja rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit. Poistotekstiilikeräykseen eivät kuulu: laukut, kengät, matot, vyöt, alusvaatteet, pehmusteita sisältävät tekstiilit kuten peitot ja patalaput, pehmolelut, kosteat, homeiset tai voimakkaasti haisevat tekstiilit tai tuholaisia sisältävät tekstiilit. Poistotekstiilit tulee pakata suljettuun muovipussiin tai jätesäkkiin.

Poltettava jäte

Hyötykäyttöasemille voi toimittaa suurikokoisen poltettavan jätteen, eli käytännössä sen polttokelpoisen, kierrätyskelvottoman tavaran joka ei mahdu omaan jäteastiaan. Näitä ovat esimerkiksi matot, sukset, muovituolit ja pressut. Poltettavaa jätettä vastaanotetaan kerralla enintään 3 m³. Suuremmat kuormat vastaanotetaan Teuvalla jätekeskuksessa.

Puu

Puuhun vastaanotetaan esimerkiksi laudat, lankut, vaneri ym. levyt, puiset huonekalut (mutta ei kyllästetty puu). Nauloja ja saranoita ei tarvitse poistaa. Kerralla enintään 3 m³. Suuremmat määrät vastaanotetaan Teuvalla jätekeskuksessa.

Puutarhajäte

Puutarhajätteen vastaanotto tapahtuu hyötykäyttöasemilla, paitsi Teuvalla vastaanotto on jätekeskuksessa.Tähän kuuluvat lehdet, ruoho, puutarhan kitkemisjäte, haketettu risu, ruokintalyhteiden olkijäänteet, marjapuskien juurakot, jos ne mahtuisivat max. 50cm*50cm reiästä läpi. Jätettä vastaanotetaan lumettomina aikoina, sillä alueella ei ole talvikunnossapitoa.

Risut

Risut vastaanotetaan hyötykäyttöasemilla, paitsi Teuvalla vastaanotto on jätekeskuksessa.Risuvastaanottoon kelpuutetaan oksat ja risut, orapihlaja ja rusut, jollei halkaisja ylitä 10cm. Jätettä vastaanotetaan lumettomina aikoina, sillä alueella ei ole talvikunnossapitoa.Multa, kivet tai kannot eivät kuulu risuihin.

Sähkölaitteet

Kaikki sähköllä ja paristoilla toimivat laitteet kuten esimerkiksi jääkaapit ja pakastimet, kahvinkeittimet, kauko-ohjattavat lelut, kellot, televisiot ja yleiskoneet. Vastaanotamme enintään kolme samanlaista laitetta kerrallaan, eli esimerkiksi kolme samanlaista televisiota.

Tasolasi

Ikkunalasi, peilit, lasiastiat enintään 500 litraa kerralla.

Vaaralliset jätteet

Akut, energiansäästölamput, jäteöljy, loisteputket, maalin-, liiman- ja lakanjäämät, pesuaineet joissa vaarallisen jätteen merkki, öljynsuodattimet ja muu kiinteä öljyinen jäte. Jäteöljyä ja öljy-vesiseosta vastaanotetaan kerralla enintään tynnyrillinen, eli 200 litraa. Muuta vaarallista jätettä vastaanotetaan enintään 100 kg kerrallaan.

Vapaa-ajan asukkaan poltettava jäte

Vapaa-ajan asukkaiden päivittäistä talousjätettä vastaanotetaan hyötykäyttöasemilla enintään 200 litraa kerrallaan.

© 2024 Oy Botniarosk Ab. All right reserved.
Web design by KeKu Design