SVFIEN

Omakotitalot

Omakotitalon jätehuolto

Jäteastia poltettavalle jätteelle sekä tyhjennyssopimus

Jokaisella kotitaloudella tulee olla poltettavan jätteen jäteastia ja jätetyhjennykset sille. Sopimus poltettavan jäteastian tyhjennyksistä sovitaan itse jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Jätteenkuljetusyritys laskuttaa poltettavan jätteen kuljetus- ja käsittelymaksun.  

Jätteenkuljetusyritysten yhteystiedot

Tyhjennysvälit

Jäteastia tulee tyhjentää vähintään joka toinen viikko. Talviaikaan, eli lokakuusta huhtikuun loppuun, voi tyhjennysväli olla enimmillään neljä viikkoa, kunhan jäte mahtuu jäteastiaan. Yhden tai kahden hengen talouksissa, jossa jätettä tulee vähän, voi tyhjennysväli olla neljä viikkoa ympäri vuoden.

Jos biojäte kompostoidaan lämpöeristetyssä kompostorissa, voi jätelautakunta myöntää pidennetyn tyhjennysvälin. Tyhjennysväli voi pisimmillään olla kahdeksan viikkoa, ja pidennystä haetaan Suupohjan jätelautakunnalta.

Hakemus jäteastian tyhjennysvälin pidentämiseksi

Jos kompostoit biojätteen, muista tehdä ilmoitus Suupohjan jätelautakunnalle. Voit tehdä ilmoituksen sähköisesti tai tulostettavalla lomakkeella.

Ilmoitus biojätteen kompostoinnista

Yhteisen jäteastian käyttö

Jos jätettä tulee vähän, on mahdollista sopia lähikiinteistöjen kanssa yhteisen jäteastian käytöstä, eli kimpasta. Kimppa-astiankäyttäjät voivat asua taajama-alueella enintään kilometrin päässä toisistaan, ja haja-asutusalueella kolmen kilometrin. Ilmoita kimpasta tai siitä luopumisesta Suupohjan jätelautakunnalle.

Ilmoitus yhteisen jäteastian käytöstä

Ekomaksu

Jokainen kotitalous maksaa ekomaksun. Ekomaksu on jätelain mukainen jätehuollon perusmaksu, jonka Botniarosk laskuttaa.

Tässä voit lukea lisää ekomaksusta

Miten kotitalouden jätteet tulee lajitella?

Poltettava jäte

Poltettavan jätteen astiaan laitetaan kierrätyskelvoton, polttokelpoinen päivittäinen jäte.

Jätteet, jotka lajitellaan poltettavana jätteenä.

Hyötykäyttöasema

Vaarallinen jäte, sähkö- ja elektroniikkajäte, kaatopaikkajäte, hyötyjäte sekä suuremmat esineet, kuten esimerkiksi huonekalut viedään hyötykäyttöasemalle.

Mitkä jätteet voi viedä hyötykäyttöasemalle

Hyötykäyttöasemien ositteet ja aukioloajat

Ekopisteet

Keräyspaperi, metalli- ja lasipakkaukset voidaan viedä lähimpään Botniaroskin tai Ringin ekopisteeseen. Rinki-ekopisteillä kerätään paitsi keräyspaperia, metalli- ja lasipakkauksia myös kartonkipakkauksia.

Mitkä jätteet voi viedä ekopisteille

Ekopisteiden osoitteet

Osalla Rinki- ekopisteistä kerätään myös muovipakkauksia. Tästä löydät tiedon mitä voit muovipakkauskeräykseen sekä missä sijaitsee Rinki-ekopisteet, joissa kerätään muovipakkauksia.

Rinki-ekopisteet, joissa kerätään muovipakkauksia.

Jätekeskus

Jätekeskuksessa Teuvalla vastaanotetaan isot jäte-erät. Kotitalouksien jätteet silloin kun ne eivät kuulu omaan jäteastiaan tai ekopisteelle, toimitetaan pääasiassa hyötykäyttöasemalle. Yleensä auton peräkärryllinen jätettä viedään hyötykäyttöasemalle, ja traktorikuorma yhtä lajia tuodaan jätekeskukseen. Tästä voit lukea enemmän mitkä jätteet voi viedä jätekeskukseen.

Jätteet, jotka vastaanotetaan jätekeskuksella

Jos et löytänyt etsimääsi tietoa autamme sinua mielellämme!

Yhteystietomme löydät tästä.

© 2024 Oy Botniarosk Ab. All right reserved.
Web design by KeKu Design