Rakennusjäte

Asbesti

Asbesti on kuitumaista mineraalia, joka on haitallista terveydelle. Sitä voi olla esimerkiksi vanhojen lämpöputkien ja ilmanvaihtokanavien eristeissä, lattia- ja kattolaatoissa, vanhoissa huopakatteissa ja julkisivupinnoitteissa.Hyötykäyttöasemalla vastaanotetaan enintään 30 litraa asbestia hyvin pakattuna. Suuremmat määrät tulee toimittaa jätekeskukseen Teuvalle.

Betoni ja tiili

Betonilohkareet, wc-istuimet, käsienpesualtaat, posliiniastiat ja kaakelilaatat, kattotiilet, muut tiilet ja lecasora.Betonia ja tiiliä vastaanotetaan kerralla enintään 1 m³, ja kappaleet tulee olla sellaisia, että ne pystyy kantamaan konttiin. Isompien määrien ja kipattavien kappaleiden vastaanottopaikka on Teuvalla jätekeskus.

Kaatopaikkajäte

Kaatopaikkajätteeseen kuuluvat lähinnä mineraalivillat ja tuulilasit. Kaatopaikkajätettä vastaanotetaan kerralla enintään 1 m³, suuremmat määrät tulee toimittaa suoraan jätekeskukseen Teuvalle.

Kattohuopa

Hyötykäyttöasemalla vastaanotetaan enintään 50 litraa kattohuopaa, eli noin saavillinen. Suuremmat määrät toimitetaan jätekeskukseen Teuvalle.

Kipsilevyt

Enintään kolme kipsilevyä kerrallaan. Isompi määrä kipsilevyä toimitetaan jätekeskukseen Teuvalle.

Metalli

Metalliin käy kaikenlainen metalli ja metalliesineet kuten esimerkiksi kattopelti, metallisangot ja metallitynnyrit. Kerralla vastaanotetaan enintään 3 m³ metallia.

Painekyllästetty puu

Kyllästetyn puun tulee olla alle metrin pituisina paloina, ja sitä vastaanotetaan enintään 1 m³ kerralla. Kyllästetyt puhelinpylväät ja ratapölkyt vastaanotetaan pelkästään Teuvalla jätekeskuksessa.

Poltettava rakennusjäte

Hyötykäyttöasemille voi toimittaa suurikokoisen poltettavan jätteen, eli käytännössä sen polttokelpoisen, kierrätyskelvottoman tavaran joka ei mahdu omaan jäteastiaan. Näitä ovat esimerkiksi matot, sukset, muovituolit ja pressut. Poltettavaa jätettä vastaanotetaan kerralla enintään 3 m³. Suuremmat kuormat vastaanotetaan Teuvalla jätekeskuksessa.

Puu

Puuhun vastaanotetaan esimerkiksi laudat, lankut, vaneri ym. levyt, puiset huonekalut (mutta ei kyllästetty puu). Nauloja ja saranoita ei tarvitse poistaa. Kerralla enintään 3 m³. Suuremmat määrät vastaanotetaan Teuvalla jätekeskuksessa.

Sähkölaitteet

Kaikki sähköllä ja paristoilla toimivat laitteet kuten esimerkiksi jääkaapit ja pakastimet, kahvinkeittimet, kauko-ohjattavat lelut, kellot, televisiot ja yleiskoneet. Vastaanotamme enintään kolme samanlaista laitetta kerrallaan, eli esimerkiksi kolme samanlaista televisiota.

Tasolasi

Ikkunalasi, peilit, lasiastiat enintään 500 litraa kerralla.

Vaaralliset jätteet

Akut, energiansäästölamput, jäteöljy, loisteputket, maalin-, liiman- ja lakanjäämät, pesuaineet joissa vaarallisen jätteen merkki, öljynsuodattimet ja muu kiinteä öljyinen jäte. Jäteöljyä ja öljy-vesiseosta vastaanotetaan kerralla enintään tynnyrillinen, eli 200 litraa. Muuta vaarallista jätettä vastaanotetaan enintään 100 kg kerrallaan.

Minne voi viedä rakennusjätettä?

Rakennusjätettä voi viedä hyötykäyttöasemille aukioloaikoina. Suuret yhden jätelain jäte-erät viedään jätekeskukseen Teuvalle. Seuraavat jätteet tulee myös viedä jätekeskukseen:

  • Yli  1 m³ kaatopaikkajätettä, betonia tai kyllästettyä puuta.
  • Yli 3 m³ puuta, metallia tai poltettavaa jätettä.
  • Yli 50 litraa kattohuopaa tai enemmän kuin 3 kipsilevyä.

Mitä rakennusjätteelle tapahtuu?

Muutama esimerkki siitä mitä rakennusjätteelle tapahtuu:

  • Betoni ja tiili murskataan ja käytetään materiaalina maanrakennuksessa.
  • Kipsistä tuotetaan uutta kipsiä.
  • Kattohuopaa käytetään asfaltin raaka-aineena.


Hyötykäyttöasemien hinnasto kotitalouksille ja vapaa-ajan asukkaille

Hyötykäyttöasemien hinnasto yrityksille

Hyötykäyttöasemien aukioloajat ja osoitteet

© 2024 Oy Botniarosk Ab. All right reserved.
Web design by KeKu Design
SVFIEN